Allergia - Mitä ne ovat ja miksi reagoimme niihin?

Allergia - Mitä ne ovat ja miksi reagoimme niihin?

, by Niila Jurvelin, 4 min reading time

Kirjoittajan alkusanat

Olen kärsinyt allergioista aina lapsuus iästä tähän päivään asti. Välillä allergiaoireet ovat loistaneet poissaolollaan ja välillä ne ovat olleet hyvinkin voimakkaat. Allergiat ovat rajoittaneet elämääni mm. ruoka-aine allergioiden osalta; Kala, äyriäiset, pähkinä ja herne. Oireet eivät ole olleet onneksi kuoleman vakavia, mutta kaikista on kurkku alkanut turpoamaan ja tullut todella epämukava olo. Ruoka-aine allergioiden lisäksi mukaan on tullut vuosien saatossa sisäilmaongelmat ja ihan rehellinen home, joka on horjuttanut immuniteettiani rankalla kädellä. Home on pahentanut muita allergiaoireita ja puhkaissut aikuisiän astman. 
Home tuntuu oleva melko yleinen vaiva, jopa uudehkoissa rakennuksissa. Se on siitä ikävä kasvusto, että se vaikuttaa terveyteen vasta useiden vuosien altistuksen jälkeen, jolloin on jo liian myöhäistä. Itselläni homeoireet ovat jo niin pahat, että homeen ensinnäkin tunnistaa 10min tilassa oleskelun jälkeen. Oireet ovat nuha, limaneritys kurkussa, päänsärky, yskä, silmien särky ja pahoinvointi.

Ajattelin kirjoittaa seuraavaksi hiukan allergiasta yleisesti ja lopuksi mitä tuotteita meillä on allergioiden helpottamiseen. Teksti on typistetty varsin lyhyeksi, koska asiaa riittäisi aivan loputtomasti. Mikäli haluat keskustella allergioista ja tuotteistamme, niin ota rohkeasti yhteyttä.

Johdanto

Allergiat ovat yleisiä immuunijärjestelmän häiriöitä, jotka vaikuttavat miljoonien ihmisten elämään ympäri maailmaa. Ne voivat aiheuttaa monenlaisia oireita, jotka vaihtelevat lievistä epämukavuuksista hengenvaarallisiin reaktioihin. Tässä artikkelissa käsitellään allergioiden syitä, yleisimpiä oireita sekä hoitomenetelmiä, joiden avulla allergioita voidaan hallita.

Mikä on allergia?

Allergia on immuunijärjestelmän ylireagointi yleensä harmittomalle aineelle, kuten siitepölylle, ruualle tai eläimen hilseelle. Kun allergikko altistuu näille allergeeneille, immuunijärjestelmä tuottaa vasta-aineita, jotka käynnistävät allergisen reaktion. Nämä reaktiot voivat olla erilaisia ja niiden vakavuus vaihtelee yksilöittäin.

Allergian kehittyminen

Allergia kehittyy usein vaiheittain. Ensimmäisessä vaiheessa, nimeltään herkistyminen, immuunijärjestelmä altistuu allergeenille ja alkaa tuottaa vasta-aineita sitä vastaan. Seuraavalla altistuskerralla vasta-aineet tunnistavat allergeenin ja laukaisevat allergisen reaktion. Tämä voi tapahtua heti altistumisen jälkeen, useiden tuntien viiveellä tai jopa seuraavana päivänä.

Yleiset allergeenit

Allergeeneja on lukuisia, ja ne voivat vaihdella ympäristön, ruoan ja kemikaalien mukaan. Yleisimpiä allergeeneja ovat:

 • Siitepöly: Puiden, ruohikon ja rikkakasvien siitepöly aiheuttaa usein heinänuhan oireita.
 • Ruoat: Maitotuotteet, pähkinät, kala, äyriäiset, vehnä ja soija ovat yleisiä ruoka-aineita, jotka voivat aiheuttaa allergioita.
 • Eläinten hilse: Kissojen ja koirien hilse, sylki ja virtsa voivat aiheuttaa allergisia reaktioita.
 • Pölypunkit: Nämä mikroskooppiset olennot elävät kotipölyssä ja voivat laukaista allergioita.
 • Homeitiöt: Homeet voivat aiheuttaa allergisia reaktioita erityisesti kosteissa ympäristöissä.
 • Hyönteisten pistonmyrkky: Mehiläisten, ampiaisten ja muiden hyönteisten pistot voivat aiheuttaa voimakkaita allergisia reaktioita joillakin ihmisillä.
 • Lääkkeet: Antibiootit, kuten penisilliini, ja jotkut muut lääkkeet voivat aiheuttaa allergisia reaktioita.

Allergian oireet

Allergiaoireet voivat vaihdella lievistä vaikeisiin, ja ne riippuvat siitä, mihin allergeeniin henkilö on herkistynyt. Yleisimpiä oireita ovat:

 • Nenäoireet: Aivastelu, vuotava tai tukkeutunut nenä. Nämä oireet voivat haitata päivittäisiä toimintoja, kuten työntekoa ja opiskelua, ja heikentää unenlaatua.
 • Silmien oireet: Kutina, punoitus ja kyynelvuoto. Silmäoireet voivat vaikeuttaa lukemista, tietokoneen käyttöä ja muuta keskittymistä vaativaa toimintaa.
 • Iho-oireet: Kutina, ihottuma ja nokkosihottuma. Iho-oireet voivat olla hyvin epämukavia ja häiritä keskittymistä sekä sosiaalista elämää.
 • Hengitystieoireet: Yskä, hengityksen vinkuminen ja hengenahdistus. Astman kaltaiset oireet voivat rajoittaa fyysistä aktiivisuutta ja heikentää elämänlaatua merkittävästi.
 • Ruoansulatusoireet: Pahoinvointi, oksentelu ja ripuli. Ruoansulatusoireet voivat olla vakavia ja johtaa ravitsemuksellisiin puutteisiin tai painonlaskuun.

Vakavampi allerginen reaktio, anafylaksia, voi aiheuttaa hengenvaarallisia oireita, kuten hengitysvaikeuksia, verenpaineen laskua ja tajunnanmenetystä. Anafylaksia vaatii välitöntä lääketieteellistä hoitoa.

Allergian vaikutus jokapäiväiseen elämään

Allergiat voivat merkittävästi vaikuttaa elämänlaatuun. Pysyvä tukkoisuus ja hengitysoireet voivat heikentää unta, mikä johtaa väsymykseen ja keskittymisvaikeuksiin. Iho-oireet voivat olla jatkuva häiriötekijä, aiheuttaen kutinaa ja epämukavuutta. Ruoka-aineallergiat voivat rajoittaa ruokavaliota ja tehdä sosiaalisista tilanteista, kuten ravintolassa syömisestä, haastavia. Kouluissa ja työpaikoilla allergiaoireet voivat heikentää suorituskykyä ja aiheuttaa poissaoloja.

Allergian diagnosointi

Allergioiden diagnosointi alkaa usein potilaan historian ja oireiden kartoituksella. Lääkäri saattaa suorittaa erilaisia testejä, kuten:

 • Ihopistokoe: Pieni määrä allergeenia levitetään iholle, ja pistokohdan reaktiota tarkkaillaan.
 • Verikoe: Mittaa allergeenispesifisten vasta-aineiden (IgE) tasoa veressä.
 • Altistuskokeet: Valvotussa ympäristössä potilas altistetaan epäillylle allergeenille oireiden tarkkailemiseksi.

Allergian hoito

Allergioiden hoitoon on olemassa useita menetelmiä, ja valinta riippuu allergian tyypistä ja vakavuudesta:

 • Välttäminen: Paras tapa hallita allergioita on välttää allergeeneja.
 • Lääkitys: Antihistamiinit, nenäsuihkeet ja silmätipat voivat lievittää oireita. Vaikeissa tapauksissa kortikosteroidit ja adrenaliini-injektorit (EpiPen) voivat olla tarpeen.
 • Allergiaimmunoterapia: Pitkäaikainen hoito, jossa potilas altistetaan pienille määrille allergeenia, mikä auttaa immuunijärjestelmää tottumaan siihen.
 • Elämäntapamuutokset: Pölypunkkien vähentäminen, lemmikkien pitäminen poissa makuuhuoneesta ja ilmankostuttimien käyttö voivat auttaa oireiden hallinnassa.
 • Uudet hoitomenetelmät: Tutkimus allergioiden hoidossa kehittyy jatkuvasti. Uusia hoitomuotoja, kuten biologiset lääkkeet ja tarkemmat immunoterapian muodot, kehitetään jatkuvasti. Biologiset lääkkeet voivat kohdistaa tiettyjä immuunijärjestelmän osia, mikä voi vähentää allergiaoireita ja parantaa elämänlaatua.

Johtopäätökset

Allergiat voivat merkittävästi vaikuttaa elämänlaatuun, mutta asianmukaisella hoidolla ja ennaltaehkäisyllä oireita voidaan hallita tehokkaasti. Tärkeintä on tunnistaa allergian aiheuttajat ja hakea tarvittaessa lääketieteellistä apua. Näin allergiat eivät pääse hallitsemaan elämää, vaan niiden kanssa voi elää täysipainoista elämää. Jokaisen allergikon tulisi keskustella lääkärinsä kanssa parhaan mahdollisen hoitosuunnitelman laatimiseksi ja allergioiden vaikutusten minimoimiseksi arjessa.

Loppusanat

Uuden tuotemerkkimme kehitys lähti juuri allergioista kärsivien ihmisten auttamiseksi. Hengitettävä ilma altistaa usein eniten allergioille siitepölyn, katupölyn, homeitiöiden, pakokaasujen jne. keinoin. Näiden allergeenien suodattamiseen halusimme luoda oikeasti hyvän tuotteen ja se kantaa nimeä WellAirFix. Toivomme, että tuotteillamme allergisista oireista elämänlaatuaan menettävä ihmisen saisivat apua ja voisivat paremmin. 

Leave a comment

Leave a comment


Blog posts

Footer image

© 2024 Lastua

  Login

  Forgot your password?

  Don't have an account yet?
  Create account